ziyad turn 3

>> Monday, October 10, 2016

besday ziyad tahun ni ummi tumpang buat umah anjang
kebetulan anjang nak buat makan2
sempena dia masuk rumah baru
ummi pilih tema spiderman

besday ziyad 09.10.2016


ummi, ziyad & tok tun
kebetulan tok tun ada kt kolompo


ziyad & ummi


hepi besday tayang2 manja ummi


tetamu


makanan untuk tetamu
roti jala ja tempah
lain sdn bhd :)


kemain suka ehhh
dapat hadiah


ni masa ziyad balik kampung
belum lagi besday
tapi alang2 dah balik kan
kita sambut advance besday dlu
tengkiu atam...belikan kek & kfc


ziyad & sepupu2 
dan juga jiran2 sekampung


yeayyyyyy
ziyad dah 3 tahun


acara bg hadiah
tengkiu hampa semua :)


besday kat tadika
ummi tempah kek dd n pren


goodies utk kawan2


jantung hati ummi


tecer ajak ummi bergambar sekali


ziyad, kwn2 & tecer


semoga anak ummi membesar dengan sempurna
besar nanti jadi orang yang berguna
eehhh mcm pantun pulak :)

Read more...

puding karamel mudah

>> Wednesday, October 05, 2016



Mingu lepas mulut terasa nak makan benda yang manis2 kebetulan stok roti gardenia memng ada dan hampir2 nk expired dah daripada membazir elok buat sesuatu dan yang paling mudah 


Jom buat 


PUDING ROTI KARAMEL


3 sudu besar gula - jadikan gula hangus4 keping roti gardenia - carik2 kan3 biji telur 2 cawan air suam1 @ 3/4 cawan susu pekat manis/ krimer sedikit esen vanilla


sediakan gula hangus dalam loyang, ketepikan dulu.Panaskan pengukus, blender roti bersama air suam dan susu masukkan telur & esen vanilla kemudian masukkan adunan tadi kedalam loyang  dan kukuslah sehingga masak

lupa nak ambik gambar sebelum & tengah buat dah nak masuk dalam kukusan baru ingat







kemain suka lagi si ziyad ni makan ....

p/s ~ resepi akak google jew

Read more...

ziyad turn 1

>> Thursday, August 11, 2016

TEROBEK

besday ziyad 09.10.2014
dh dekat dua thn dah pun
ummi sedih sebab henpon ummi rosak
semua gambar hilang
ummi x update dalam fb atau insta pulak tu :(
satu pun x de update

gambar kt bawah ni ja yang ada
ini pun ummi cilok kt fb & insta orglain
jadi la buat kenang2an kan
dari tak ada langsung

besday ziyad yang pertama kali 
ummi buat besar juga la
sebab ada khemah bagai
pada mulanya nak buat kt umh jer
tp pikir2 umah kecik
ummi nak buat tahlil untuk arwah ayah  sekali
so baik ummi sewa khemah
tahlil buat kt rumah
makan kat khemah

kek anjang & acik sponsor


candy buffet


tetamu


ziyad 
anjang & bakal pak njang :)
insyaallah


goodies utk tetamu



kemain suka si ketot ni
banyak dapat hadiah


senyum sampai telinga


gambar ziyad potong kek pun x de :(
x per lah nak
insyaallah tahun-tahun seterusnya ummi akan beringat
kena cepat-cepat save dlam pendrive





Selamat Hari Lahir Sayang

moga ziyad berjaya dalam kehidupan yang mendatang
menjadi insan yang berguna
& diberkati Allah SWT

Read more...

~syawal 2016~

>> Thursday, July 21, 2016

Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Maaf Zahir & Batin

masih dalam mood raya
raya kn sebulan :)
tp gambar raya tahun ni x bnyak
gambar makanan pn x sempat ambik

raya thun ni agak sibuk sikit
mmng x sempat nk beraya ke mana2
cz raya ke3 ada majlis nikah
raya ke4 kenduri
adik pompuan kahwin
insyaallah n3 kenduri akn menyusul lpas ni

seperti tahun2 sebelum ni akak beraya di kampung tercinta
di utara negeri jelapang padi


malam raya suh ziyad try baju raya
tok ton baru siap jahitkan
tengkiu tok ton
bukan main suka lagi dia....
adoiiii
ummi nk buka pn jerit2 x bg


bergambar dengan mak dan adik2 yg masih bujang
adik yg kanan depan tu yg kawin 3 syawal ari tu


bergambar dgn geng hijau ....hihi
family adik lelaki
gambar family x cukup korum
family abg x ada dlm gambar
diaorg beraya kat Perak


bukan main ligat lagi si kecik ni
huhu jenuh ligan nk ajak bergambar pn  


ziyad dengan atam dia


hamboiii ....santai sangat ni 


sebelum balik kl sempat beraya umah sepupu 
tiap2 tahun mmng x pernah miss umah ni
cantik dekat sawah


moga syawal akan datang masih ada untuk kita
insyaallah

Read more...

bunga caca merba

>> Wednesday, May 25, 2016


kejadian berlaku di hari mingu 
mood nk mengemas datang tetiba
x de la semangat sangat
maybe sbb sakit mata kot tengok bunjut2 plastik 
bnyak sangat dalam stor
dalam plastik tu ada bnyak bunga lama2 lebihan buat buaian dulu
so bunga pn macam2 jenis dan macam2 kaler la
itu yang caca merbanya :)
 bunga kat balkoni pn umpama mati segan hidup x mau ja
ye lah dah 5 tahun berpanas berhujan
banyak dah gugur di tiup angin sepoi2 x reti bahasa hahaha

so apa lagi
terus la mulakan
 
main cucuk cucuk jer 
janji penuh pasu knnn....
 baru sedap sikit mata memandang

sangkar ni pn tergantung kt balkoni juga
lupa nk ambik gambar sebelum
bunga ada la dua tiga kuntum
yang tingal dawai jer
tu pn dh hampir reput
 
 taraaaaaaa


simple cukup
 ni pn terlupa nk ambik pic sebelum
 hentam keromo jew
x de tema2
bantai semua kaler
 letak kat tempat asal balik
 naik jer tangga dah boleh nampak
kira aci la kn bunga untuk raya tahun ni
mood raya dah mai :)

Read more...

sports day little caliphs

>> Friday, May 20, 2016


30hb april 2016 - sports day tadika ziyad
sbb ni pengalaman pertama bagi ziyad so ummi sangat excited....
anak relax ja sbb apa tu sukan pn ntah paham tidak....hahaha
ye lah baru 2tahun 6 bln kan...
x kisah la janji anak ummi happy dan pandai berkawan :)

dlm2 excited tu berdebar juga takut nanti ziyad nmpak ummi ada situ terus satu apa pn x nak
mesti la nk berkepit ja....sebelum tu ada tanya teacher dia ok tak time training sports...
teacher kata ok dia nk buat la jugak, sbb ada yg tak nak main pn ada

 seperti yang ummi jangkakan bila sampai kat kompleks sukan wangsa maju 
muka ziyad dh cuak dah tengok orang ramai,
ummi bawa g daftar semua dulu pastu hantar dia dkt teacher
 mula buat drama sedih dah,ummi pujuk pn tak jalan
adehhhh.....dok berpaut kat kaki ummi ja

ummi terpaksa bg juga dekat teacher n terus menonong cari tempat yang agak trsorok sikit
hahaha....haru sungguh....masa tingal tu memang melalak la ziyad
 tapi sekejab ja sbb teacher bawa bg pakai topi la apa kn terus diam
tapi mata melilau jugak cari ummi...

nasib ummi bawa acik farhana (adik ummi) untuk tolong ambik gambar....
tp siap2 pesan dekat acik ambik gambar jangan sampai ziyad nampak
klu nampak  dah tau dah mesti melalak punya....
jenuh la acik dia cari pot yang terlindung utk ambik gambar


ni masa pembukaaan....ada perbarisan
hihihi...agaknya rimas kot kawan pegang bahu dia

ziyad masuk rumah biru


nampak!!!
tangan masuk dalam mulut....takut leteww.. tgok orgramai
dengan bunyi muzik la apa semua...geram ummi tgok, rasa nk ja p tarik tgn tu 


ewahhhhhh sempat lagi tangan letak belakang
ummi perati ja dia .....
sat sat dia cekak pingang
time ni game nak setat dah

                                                               
                                                                 go ziyad go


alamak angkat dengan bakul2 sekali
hahaha hentam la labuuuu


ok dah selesai game utk 3y
beratur nk g ambik hadiah pulak




hollohhhh hollohhhhh
masa ni dia dah nampak muka ummi dah 
sbb ummi ke depan nk tgok dia ambik hadiah
tgok jer muka ummi, terus huwwaaaaaa
sedih sangat lettewww


lepas ambik hadiah terus mai terpa suh ummi dukung
meramu ayaq mata


ummi ajak posing pn dah tamau dah
risau takut ummi hilang lagi


tengok tok ton pn datang nk bagi sokongan moral 
tp semua kena menyorok
hahaha


wlpn ziyad dapat tpt ke3
dan berjaya mendapat medal gangsa shj
tp ummi tetap bangga
sbb dalam takut2 pn ziyad berani mencuba
nak juga masuk pertandingan

syabas bettehhh!!



(kesian sampai merah hidung n mata menangis tadi)

buah hati pengarang jantung ummi
setiap hari ada ja keletah dia yang mencuit hati
alhamdulillah dah pandai baca doa makan, surah al fatihah
niat sembahyang. wlpn bacaan tungang langgang tp bunyi tu ada....
ummi paham apa yang dibaca :)
abc dan alif ba ta pn pandai tp beterabur laaaa
x pa nanti lama2 mesti lancar




Read more...

Welcome